La Guàrdia Urbana i els Mossos tramitaran junts els detinguts

La Junta de Seguretat de Barcelona que es reuneix aquest dimecres donarà el tret de sortida oficial als nombrosos canvis que els últims mesos han perfilat els responsables dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de la capital catalana, amb el propòsit d’establir les bases d’una coordinació molt més eficaç. L’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, i el comissari en cap de la regió policial dels Mossos de Barcelona, Carles Anfruns, detallaran als membres de la Junta com els pròxims dies la policia municipal s’incorporarà a l’àrea regional d’instrucció d’atestats i custòdia (ARIC) de detinguts dels Mossos per gestionar des d’allà els seus arrestats.

L’acord, als detalls del qual ha tingut accés La Vanguardia , suposa un pas de gegant en la millora de la coordinació de les dues policies i en el camí cap al que alguns ja defineixen com el nou model de la futura policia de Barcelona.

D’aquí dues setmanes entre quatre i cinc guàrdies urbans per tanda es traslladaran a les dependències de les Corts per integrar-se físicament a la unitat regional d’instrucció d’atestats (URIA), que és dins de l’ARIC. Es tracta d’una unitat molt desconeguda fora de l’activitat policial perquè amb prou feines té projecció ex­terior, però la seva tasca és crucial per al funcionament de l’orga­nització. La dotzena de policies, per torns, que la integren, als quals ara caldrà sumar els guàrdies urbans, s’encarreguen de redactar tots els atestats dels detinguts que es fan cada dia a Barcelona i que no han estat arrestats per una unitat d’investigació. En total, mig centenar d’atestats, aproximadament.

Fins ara, l’URIA gestionava els informes amb què es presentaven al jutjat els detinguts dels Mossos, però també els de la Guàrdia Urbana, que traslladava els seus arrestats a les Corts. Amb el nou acord, les patrulles de la policia local que facin una detenció conduiran el seu sospitós a les Corts, on hi haurà el grup de policies municipals que s’encarregaran de l’atestat.

L’objectiu final és sumar agents i treballar amb la mateixa metodologia, que en una situació de col·lapse davant un dispositiu conjunt o una intervenció puntual amb molts detinguts redacti els atestats qualsevol uniformat de l’URIA, indistintament de qui ha fet l’arrest. El treball conjunt a l’àrea d’instrucció i custòdia només és un apèndix d’un conveni molt més ambiciós en què fa mesos que treballen de manera discreta les dues organitzacions policials amb l’impuls del major Josep Lluís Trapero, que va prioritzar la qüestió tot just aterrar de nou als Mossos. Vist que en aquests moments els responsables polítics mantenen encallada la possibi­litat d’arribar un acord que posi les bases d’un nou conveni de col·laboració entre els Mossos i la Guàrdia Urbana, els comandaments estan avançant feina amb fets consumats. En matèria d’investigació, per exemple, l’ins­pector responsable de l’àrea d’investigació criminal dels Mossos de Barcelona es reuneix una vegada per setmana amb el seu interlocutor a la Guàrdia Urbana, que li trasllada absolutament tots els afers que mereixen ser inves­tigats. Són ells dos els que reparteixen els casos i decideixen si un tema es treballa conjuntament en un grup creat especialment per a l’ocasió o se’l queda un cos o un altre.