Elena cessa Trapero malgrat que evita qüestionar públicament la seva feina Interior nomena el comissari


Ala mateixa hora que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, comunicava al major Josep Lluís Trapero la destitució al capdavant dels Mossos d’Esquadra, el comissari de la policia catalana en excedència Ferran López firmava el contracte que el desvincula del Barça, on va ser per poc temps responsable de seguretat.

Paradoxes de la vida. López va ser nomenat cap de la policia després de la destitució de Trapero pel 155, i després va ser cessat amb maneres semblants a les que ara ha patit Trapero. En lloc seu, Elena ha nomenat el comissari Josep Maria Estela, responsable de la regió policial del Camp de Tarragona, de qui va destacar la seva “llarga trajectòria” i el seu “lideratge” i a qui ha encomanat el projecte de consolidar els Mossos com un cos “més pròxim, feminitzat i més arrelat al territori”.

Elena va intentar ahir convertir en un fet “normal” la destitució del cap de la policia catalana, contextualitzant la seva decisió en els processos lògics de canvi en les organitzacions, sense que això signifiqués un rebuig o una crítica a la gestió anterior. “Al contrari”, va reiterar una vegada i una altra el conseller a la roda de premsa que va confirmar la destitució. “El que avui fem és la confirmació que el que s’ha fet fins ara està bé”.

“I com s’explica el canvi, doncs?”, van insistir una vegada i una altra els periodistes. El mateix Elena va assegurar fa tot just sis mesos, quan va ser nomenat responsable d’Interior, que els Mossos necessitaven “un període d’estabilitat” i treure’ls dels debats polítics. Amb més o menys destresa, Elena va esquivar una rere l’altra les preguntes que insistien que aclarís les raons de la destitució.

Elena, però molt especialment un sector important d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), no volien Trapero. No el volien des que li van sentir dir, primer al Tribunal Suprem i després a l’Audiència Nacional, que hauria detingut el president de la Generalitat el 2017 si un jutge els hi hagués ordenat. Alguns van voler pensar llavors que es tractava d’una simple estratègia de defensa. Però ho va tornar a dir a TV3 a l’única entrevista que ha concedit els últims 13 mesos al capdavant de la policia. I, com a cirereta, Elena ha constatat la inflexibilitat de Trapero per acatar determinades ordres perquè el major entenia que estaven vetades a la ingerència dels polítics.

Elena va citar Trapero al matí quan alguns mitjans ja n’havien publicat la destitució. Que no el sorprengués no va impedir que l’entristís. Ho esperava perquè des de feia mesos eren cada vegada més les filtracions interessades que insistien en un relleu que des d’Interior no només no negaven, sinó que confirmaven de manera no oficial afegint-hi el nom d’un parell de comissaris per substituir-lo: Eduard Sallent o Cristina Manresa. Un fum interessat per protegir qui era el veritable candidat d’Interior i d’ERC: el comissari Estela. Un comandament que va assolir el galó de comissari a l’última promoció i que dirigia fins ahir Tarragona.

Estela liderarà una direcció amb el comissari Sallent com a ideòleg de la nova estructura de la policia i la intendenta Rosa Maria Bosch, fins ara a la co­missària general de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació, on va coincidir amb Sallent i de qui és un coman­dament de total confiança.

Ni Estela ni Elena van voler fer públics els canvis que hi haurà a partir de la substitució al capdavant de la policia. Es dona per fet que el comissari David Boneta, de l’equip de Trapero, continuarà a la direcció, passant de la comissaria que controla els serveis centrals a la gestió del territori. Al seu lloc hi ascendirà el comissari Xavier Porcuna, fins ahir responsable de la comissaria general d’Informació i que, amb Sallent i Manresa, i en menor mesura Estela, han liderat una forta oposició a Trapero des que va ser restituït pel conseller Miquel Sàmper. Al seu dia Trapero va confiar en Porcuna la re­presentació dels Mossos i el va convertir, amb el comissari Xavier Gámez, de baixa, en el seu suport principal. Els in­teressos i les lleialtats van canviar després del judici de l’Audiència Na­cional.

Sí que va confirmar Estela que hi hauria canvis al capdavant de les principals comissaries i les regions policials, i va dir alguna altra cosa que va ferir alguns comissaris que es van assabentar del seu cessament per la premsa: “Deixem de parlar en primera persona del singular per parlar en primera persona del plural”. O això altre: “Treballarem més en equip perquè la presa de posicions sigui més coral i encertada”. Molts hi van veure un revés a Trapero i al seu equip “innecessari” malgrat que Estela va voler acabar la seva intervenció reivindicant “el llegat” del major.