Els Mossos es podran jubilar als 60 anys, com la Policia i la Guàrdia Civil La policia catalana va quedar exclosa el 2010 del pacte que va beneficiar l’Ertzaintza

«Per fi s’ha fet justícia». L’expressió és d’un veterà sindicalista dels Mossos d’Esquadra que ahir a la nit recordava per telèfon a aquest diari com el 2007 el seu sindicat ja va posar sobre la taula de les negocia­cions del pacte de Toledo el greuge de la policia catalana respecte a la resta de forces i cossos de seguretat de l’Estat en matèria de jubilació.

El 2010 el Partit Nacionalista Basc (PNB) va aconseguir amb el govern socialista de ­José Luis Rodríguez Zapatero l’equiparació de l’Ertzaintza amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en matèria de jubilació anticipada. La policia catalana es va quedar fora de l’acord.

Aquesta vegada sí que ha tocat el torn als Mossos d’Esquadra i a la policia foral de Navarra, després d’un acord concretat ahir al matí al Congrés dels Diputats a partir de sengles esmenes als pressupostos generals de l’any que ve i que permetrà als policies catalans i als forals navarresos jubilar-se als 59 o 60 anys si ja han complert 35 o més anys d’activitat i cotització.

Per fer efectiva la mesura, els grups d’ERC i EH Bildu al Congrés han acordat, per separat, sengles esmenes amb el PSOE i Podem, per incorporar com a disposició addicional als pressupostos els coeficients reductors de l’edat de jubilació per als Mossos i els agents de la policia foral de Navarra.

Els sindicats policials i els diferents consellers que amb els anys han passat pel Departament d’Interior sempre han denunciat el greuge comparatiu que suposava per als mossos estar obligats a treballar fins als 65 anys amb el que suposa per a aquesta mena de professió.

La mesura serà efectiva a partir del gener del 2022, quan entri en vigor la nova llei de pressupostos.

Tots els sindicats de Mossos han aplaudit l’acord, que arrossega un desgreuge que s’ha allargat en el temps durant anys per la falta de consens polític entre les dues administracions.

La mesura implicarà que l’administració catalana replantegi els càlculs pel que fa a plantilles disponibles. Re­centment el sindicat majoritari dels Mossos, SAP-Fepol, va elaborar un estudi calculant els policies que afectaria l’aprovació de la jubilació extraordinària, i la xifra arribava pràcticament a tota una promoció de 800.

D’aquí ve la gran importància de l’acord signat a primers de mes entre el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, pel qual s’ampliava un 20% el sostre fixat el 2006, que era de 18.267 agents, per arribar fins als 20.006 a què el Govern espera arribar amb promocions anuals d’uns 800 nous policies.

“Ara falta veure amb atenció la lletra petita de l’acord i la manera com les dues administracions assumeixen el cost d’aquesta jubilació anticipada”, ha explicat a aquest diari Pere García, secretari general de SAP-Fepol, i present en totes les comissions de negociació que han fet possible la millora laboral.

Tots els sindicats de Mossos han aplaudit l’acord, que resol un greuge perpetuat en el temps