Marlaska i Elena planifiquen quan i com ampliar la plantilla dels Mossos


Quatre mesos després de prendre possessió del càrrec –i tan sols 24 hores més tard que se celebrés la taula de diàleg entre el Govern central i la Generalitat–, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, es va reunir ahir amb el ministre Fernando Grande-Marlaska amb l’objectiu de “mantenir els alts nivells de coordinació i col·laboració” entre els departaments que dirigeixen, així com entre els Mossos d’Esquadra i les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Una cita, segons van traslladar els dos equips, en què va regnar el to “cordial i constructiu”.

A la reunió –que va durar més de tres hores a la seu del Ministeri– es va acordar la celebració d’una pròxima Junta de Seguretat de Catalunya per abordar “qüestions urgents” per a la ciutadania catalana. Segons ha pogut saber La Vanguardia de fonts pròximes a la reunió, un dels temes estrella que s’emportaran a aquesta pròxima cita –que esperen que tinguin lloc abans que s’acabi l’any– serà l’ampliació de la plantilla dels Mossos: com i quan executar-la. El pla consisteix a ampliar la ràtio de policies per habitant per augmentar els 17.200 agents actuals fins als 22.000. Un pla realment ambiciós, però que consideren realitzable.

La reunió es va fer al més alt nivell sectorial. Des de Barcelona es va traslladar, a més del conseller Elena, el seu número dos, el secretari general del Departament d’Interior, Oriol Amorós. A més –contra tot pronòstic malgrat que ho van celebrar des del Ministeri–, també va anar a la cita Pere Ferrer, director general dels Mossos. A l’altre costat de la taula, hi va seure el ministre Marlaska; el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez; i dos dels homes forts del titular d’Interior encarregats d’a­questa col·laboració diària entre departaments i forces i cossos de seguretat.

Altres dels “temes urgents” que els representants del Govern van posar sobre la taula del ministre van ser la jubilació anticipada dels policies autonòmics com tenen els cossos de seguretat d’àmbit estatal i el traspàs de competències del Seprona (Servei de Protecció de la Natura) per als Agents Rurals de la Generalitat. No hi va haver concreció de cap tipus en aquestes dues qüestions. En la segona, Interior hi està en contra: no hi haurà debat sobre el traspàs de competències que actualment pertanyen a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil.

Segons van confirmar els dos equips en la reunió feta ahir no es va debatre “en cap moment” sobre un suposat traspàs de les dependències de la Direcció Superior de la Policia a Bar­celona. Tant ERC com Junts per Catalunya es van com­prometre en el seu pacte de coalició a reconvertir la Direcció de Via Laietana en un centre memorial de la lluita antifranquista.

“Aquesta reunió era una necessitat per continuar avançant en la cooperació”, expliquen fonts presents a la trobada que ho posen en relleu després que el mateix conseller plantés Marlaska a finals de maig –el seu segon dia al capdavant del Departament– en un acte de la Guàrdia Civil celebrat a Barcelona.

El pla es basa a ampliar la ràtio de policies per habitant per augmentar a 22.000 els 17.200 agents actuals