Pere Aragonès, investit 132è president de la Generalitat. És el primer president d’ERC investit al Parlament des del 1936

Catalunya té nou president. Pere Aragonès ha estat investit 132è president de la Generalitat. És el sisè d’Esquerra Republicana de Catalunya i el primer des de la restauració de la democràcia i, de fet, el primer republicà investit al Parlament des del 1936.

A cinc dies perquè s’esgotés el termini legal cap a unes noves eleccions i tres mesos després de les eleccions del 14F, Aragonès ho ha aconseguit per majoria absoluta: 74 vots a favor –els de Junts i la CUP, a més dels d’ERC–, i 61 en contra –els del PSC, els comuns, PP, Cs i Vox–. Ha estat en un segon debat d’investidura, després de les dues votacions fallides al març.

«És un honor i una gran responsabilitat la que sento a les meves espatlles», han estat les seves primeres paraules un cop investit, i ha tingut un recordatori per a dues persones: la primera, Oriol Junqueras, i la segona, Pere Horta, primer regidor d’ERC en democràcia a Pineda de Mar, mort fa tres anys.

El debat arrencava aquest dijous a la tarda al Parlament de Catalunya amb el discurs del candidat a la presidència de la Generalitat; un discurs en què el candidat a la investidura va demanar la confiança del Parlament per posar en marxa un govern que farà, ha promès, una sacsejada social.

Aragonès s’ha compromès a fer un executiu útil, cohesionat i estable amb voluntat de governar per al conjunt dels catalans, però prioritzant el valor del 52% de vot independentista i la majoria progressista sorgida de les urnes. Un govern que anirà tan lluny, segons va dir, com vulguin els catalans.

També s’ha proposat la resolució del conflicte amb Espanya com a objectiu de la seva presidència. «Vull ser el president de la Generalitat per fer possible culminar la independència de Catalunya, per fer inevitable l’amnistia i per exercir el dret a l’autodeterminació, governant per a tota la ciutadania, governant per al país sencer.» El ja investit president s’ha posat com a referència el cas escocès.

Junqueras, al Parlament per donar suport a Aragonès
L’abraçada entre aragonès i Oriol Junqueras ha estat el moment més emotiu de la investidura. Ha estat fora de l’hemicicle.
Oriol Junqueras ha demanat un permís penitenciari per sortir de Lledoners per mostrar suport al que va ser la seva mà dreta al Departament d’Economia i per viure aquest moment històric per a Esquerra Republicana.

La primera reacció del govern espanyol a la investidura del republicà ha arribat a primera hora del matí. La Moncloa ha emès una nota en què afirma, sense esmentar-lo, que la «principal obligació i preocupació» d’Aragonès «ha de ser la realitat».

I afegeix: «Aquesta és la recuperació econòmica i social de Catalunya, danyada en part per la dècada tan frustrant d’independentisme, que no ha conduït enlloc.»

La presa de possessió, previsiblement dilluns
Un cop investit com a president, Pere Aragonès ara haurà de prendre possessió del càrrec. Això passarà la setmana que ve. Dilluns es faria al Palau de la Generalitat l’acte de presa de possessió del president i dos dies després, dimecres, seran els consellers del nou govern els que accediran als seus nous càrrecs.